Interessante en Verbazingwekkende Wiskunde Feiten

Het woord ‘wiskunde’ komt van het Griekse máthēma, wat leren onderzoek, wetenschap betekent.

Ken jij een woord genaamd dyscalculie? Dyscalculie betekent moeilijkheid in het leren van de rekenkunde, zoals moeite hebben met het begrijpen van cijfers, en het leren van wiskunde feiten!

Interessante FeitenIn Nederland, staat rekenkunde bekend als wiskunde of ouderwets algebra, men zegt dat ‘wiskunde’ functioneert als een enkelvoudig naamwoord, en volgens hen ‘wiskunde’ ook enkelvoud moet worden geschreven.

Weet je dat ‘Wiskunde’ een anagram is van ‘mij astmatische’ (een Anagram is woord of zinsdeel gemaakt door omzetting of ordenen van andere woorden of zinsdelen.)

Inkepingen (snijwonden of inspringing) op dierlijke beenderen bewijzen dat mensen wiskunde uitoefenen sinds ongeveer 30.000 BC.

Het woord ‘hundrath’ in Oudnoors (de oude taal van waar de Engelse taal vandaan komt), van waar het woord ‘honderd’ voortvloeit, betekend niet 100 maar 120.

Wat komt er na een miljoen, miljard en biljoen? Een biljard, quintillion, sextillion, septillion, octillion, nonillion, decillion en undecillion.

Het getal 5 wordt uitgesproken als ‘Ha’ in het Thais.555 ook door sommigen voor ‘HaHaHa gebruikt wordt’.

De verschillende namen voor het getal 0 zijn nul, nought, niets, nul, zilch en zip.

Nul (0) is het enige nummer dat niet kan worden vertegenwoordigd door Romeinse cijfers.

De naam ‘nul’ is afgeleid van het Arabische woord sifr welke ons ook het Engelse woord ‘cipher’ gaf wat ‘een geheime manier van schrijven’ betekend.

Leuk Weetje

Ken jij de magie van no. negen (9)? Vermenigvuldig een aantal met negen (9) en vervolgens som alle individuele cijfers van het resultaat (product) om er één cijfer, en de som van alle deze afzonderlijke cijfers is altijd negen (9).

Hier is een interessante truc om deelbaarheid te controleren van elk nummer door nummer 3.Een getal is deelbaar door drie als de som van de cijfers deelbaar is door drie (3).

Het = teken (“gelijkteken”) werd uitgevonden door de16e eeuwse Welsh wiskundige Robert Recorde, die er genoeg van had om elke keer “is gelijk aan” te schrijven in zijn vergelijkingen.

Googol (betekenis & oorsprong van het Google merk) is de term die gebruikt wordt voor een nummer 1 gevolgd door 100 nullen en dat het werd gebruikt door een negen – jarige jongen genaamd, Milton Sirotta, in 1940.

De naam van de populaire zoekmachine ‘Google’ kwam voort uit een verkeerde spelling van het woord ‘googol’.

Abacus wordt beschouwd als de oorsprong van de rekenmachine.

Hebt u ooit opgemerkt dat de tegenover elkaar gelegen zijden van een dobbelsteen, altijd zeven (7) als resultaat hebben.

12,345,678,987,654,321 is het product van 111,111,111 x 111,111,111. Let op de volgorde van de nummers 1 tot en met 9 en terug naar 1.

Leuke Feiten

Plustekens (+) en minteken (–) werden al sinds1489 A.D. gebruikt

Een twintighoek is een vorm met 20 zijden.

Trigonometrie is de studie van de relatie tussen de hoeken van driehoeken en hun partners.

Als u achtereenvolgens de getallen 1-100 bij elkaar optelt (1 + 2 + 3 + 4 + 5…) is het totaal 5050.

2 en 5 zijn de enige priemgetallen die op 2 of 5 eindigen.

Van 0 tot 1000 verschijnt de letter “A” alleen in het Engelse woord 1000 (“thousand”).

Een ‘handomdraai’ is een werkelijke tijdseenheid voor 1/100ste van een seconde.

‘Vier’ is het enige cijfer in de Engelse taal, dat met hetzelfde aantal letters als het aantal zelf spelt.

40 toen in het Engels geschreven “forty” is het enige getal met letters in alfabetische volgorde, terwijl “one” de enige die met letters in omgekeerde volgorde is.

In een groep van 23 personen hebben ten minste twee dezelfde verjaardag met de waarschijnlijkheid groter dan 1/2.

Als er 50 studenten in een klas zijn dan is het vrijwel zeker dat twee van hen dezelfde verjaardag hebben.

Tussen allevormen met de dezelfde omtrek heeft een cirkel het grootste oppervlak.

De cirkel heeft van alle vormen met hetzelfde oppervalk de kortste omtrek.

In 1995 in Taipei mochten de burgers het cijfer ‘4’ verwijderen uit de huisnummers omdat het klonk als ‘dood’ in het Chinees. Vele Chinese ziekenhuizen beschikken niet over een 4e verdieping.

Het woord “Breuk” is afgeleid van het Latijnse “fractio – te breken”.

Bij de uitwerking van wiskundige vergelijkingen, gebruikten de Griekse wiskundige, Pythagoreërs gebruikte kleine steentjes als getallen. Zo werd de naam Calculus geboren wat betekent steentjes in het Grieks.

In vele culturen wordt geen 13 gebruikt dat wordt beschouwd als ongelukkig, Nou, zijn er veel mythes in omloop rond de oorsprong hiervan. Een er van is dat In sommige Europese religies, er 12 goede goden zijn en een slechte god; de kwaadaardige god was de 13e god genoemd. Het ndere bijgeloof gaat terug tot het laatste avondmaal. Er werden 13 personen bij de maaltijd, met inbegrip van Jezus Christus, en Judas werd gezien als de 13e gast.

Heb je gehoord van Fibonacci? Het is de volgorde van de cijfers, waarin een getal het resultaat is van de voorgaande twee cijfers door het toe te voegen! Hier is een voorbeeld: 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, enzovoort

Wil je de waarde van Pi (3.1415926) op een gemakkelijke manier onthouden? U kunt dit doen door het tellen van elk woord letters in ‘May I have a large container of coffee?’

Heb je wel eens gehoord van een palindroom nummer? Het is een getal dat hetzelfde achteruit en vooruit staat, bijvoorbeeld 12421.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *